Mine sisu juurde
Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso

Kuidas valida kohviveskit

 

Enne kui me alustame selle artikliga. Kas tead, mis eristab kohvi maitset 20000 krooni maksvate ja üle 50000 krooni maksvate espressomasinate vahel? Vastus on, et ei midagi. Usu või mitte, mõlemad espressomasinad kasutavad kvaliteetseid materjale, mis kestavad kogu ülejäänud elu. Erinevus seisneb kasutusmugavuses, lisavarustuses ja funktsioonides, paremas viimistluses jne, kuid kui rääkida tegelikust espressomaitsetest, siis nad ei erine teineteisest. See, mis määrab kohta kas saad keerukaid maitseid, erinevaid toone espresso on jahvatamise valik. Jahvatusmasina valik määrab kohta kas saad erinevaid maitseid, mis on ubades. Mis siis teeb jahvatusmasina heaks või vähem heaks? Need kriteeriumid, mida on oluline arvestada, on mitte osta kohvijahvatit, mis toodab ebavõrdseid kohvipartikliid staatilise energia ja soojustega.

3 olulist aspekti kohvijahvataja valimisel

  • Jahvatustahvlite suurus
  • Jahvatustahvlite kuju
  • Mootori võimsus

Jahvatustahvlite suurus

Jahvatustahvlite suurus on kõige lihtsam viis erinevate kohvijahvatite eristamiseks. Tavaliselt öeldakse, et mida suuremad tahvlid, seda parem, kuid see ei ole kogu tõde. Mida suuremad on jahvatustahvlid, seda suurem on lõikepind, et jahvatada kohviube. Seega suurem diameeter tahvlitel tähendab ka, et nad saavad jahvatada ube kiiremini võrreldes väiksema diameetriga tahvlitega, mis peavad sama koguse ubade jahvatamiseks tegema rohkem pöördeid. See tähendab, et suuremad tahvlid vajavad vähem pöördeid ja saavad kiiremini ube jahvatada võrreldes jahvatusmasinaga, millel on väiksemad jahvatustahvlid. Rohkem pöördeid tähendab ka, et see tekitab staatilist energiat ja soojust, mida me kohvis ei soovi. Staatilise energiaga kohv tekitab ebavõrdsust ja tihti tükke, mis toob kaasa halva ekstraktsiooni espresso. Seetõttu võib järeldada, et suuremad jahvatustahvlid on alati paremad, kuid need tulevad ka kallima hinnaga.

Koonilised või lamedad jahvatustahvlid

Jahvatustahvlite kuju käib käsikäes jahvatustahvlite suurusega. Koonilised jahvatustahvlid omavad võrreldes samade diameetriga lametahvlitega suuremat lõikepinda. Kooniliste jahvatustahvlite eeliseks on, et nad ei pea pöörlema nii kiiresti kui lamedad jahvatustahvlid, kuna ei sõltu tsentrifugaaljõududest, mida lamedad tahvlid vajavad kohvi jaotamiseks. Seega võib järeldada, et koonilised on paremad kui lamedad? Ei, erinevalt jahvatustahvlite suurusest ei määra jahvatustahvlite kuju, kumb on parem, vaid see on pigem isiklik eelistus. Kuna koonilised jahvatustahvlid omavad suuremat lõikepinda, loob see rohkem äärmiselt peeneid osakesi. Need väikesed osakesed lahustuvad tassides kiiremini ja annavad heledama ja lillelisema maitseomaduse. Siiski ei tule koonilised jahvatustahvlid ainult eelistega. Puuduseks on, et see tekitab jahvatamisel ebavõrdsust võrreldes lamedate tahvlitega ja võib põhjustada ebavõrdset ekstraktsiooni ning tekitada kanaleid kohvipukis. Erinevalt koonilistest annavad lamedad jahvatustahvlid ühtlasema jahvatustulemuse ja seega ühtlasema osakeste suuruse. Lamedad jahvatustahvlid kipuvad andma ühtlasema ekstraktsiooni ja järjepidevama tulemuse. See annab traditsioonilisema ja tasakaalustatuma espressomaitse.

Mootori võimsus

Lihtsalt öeldes, mida suurem mootor, seda parem espresso tulemus.

Kokkuvõte

Kuigi paljud võtavad meiega ühendust, et uuendada oma espressomasinat, soovitame kõigepealt ja eelkõige uuendada kohviveskit. Mida parem on kohviveski, seda rohkem nüansse ja keerukaid maitseid saad ubadest kogeda täpse espressoveski abil. Kui plaanid osta kohviveskit, püüa kasutada umbes 40% oma kogubudžetist kohviveski jaoks.

vanem postitus
Uuemad postitused

Ostukorv

Teie ostukorv on hetkel tühi

Osta nüüd