Hoppa till innehåll
Brygg guide för nybörjare och entusiaster - Barista och Espresso Brygg guide för nybörjare och entusiaster - Barista och Espresso

Õllevalmistamise juhend algajatele ja entusiastidele

Kohv pole lihtsalt jook, see on kogukond, kunstivorm ja teadus. Paljude jaoks algab teekond kapslikohvi ja lahustuva kohvi kibeda maitse seljataha jätmisega, et uurida värskelt jahvatatud ubade ja käsitsi pruulimismeetodite maailma, mis... Chemex, V60 ja Aeropress. Kuid nagu enamiku kirgede puhul, võib ka kohvimaailm tehniliste terminite ja seadmete tõttu kiiresti üle jõu käivaks muutuda. See juhend aitab teil protsessi lihtsustada ja kohvi valmistamise rõõmu taasavastada.

Teekond algajast entusiastiks

Enamik kohvisõpru alustab oma teekonda lihtsate pruulimismeetoditega. Kohalikult röstitud ubade ja kvaliteetse veski kasutamine on esimene samm parema kohvi poole. Kuid mida sügavamale kohvimaailma sukelduda, seda keerulisemaks see võib tunduda:

  • Käigukasti omandamise sündroom (GAS)Kiusatus osta igasuguseid seadmeid alates kallistest kohviveskitest kuni täiustatud õllepruulijateni.
  • Sügav sukeldumine tehnoloogiasseJärsku on kõik seotud kohta jahvatusastme osakeste suurus, vee keemiline koostis ja filtrite ekstraheerimise efektiivsus.

Detailides on lihtne ära eksida ja unustada, miks alustati – et nautida head tassi kohvi. Aga see ei pea olema nii keeruline. Vaatame asja lähemalt.

Leia oma põhiretsept

Üks parimaid viise kohvi valmistamise lihtsustamiseks on alustada lihtsast retseptist. Siin on näide:

  • SuheHea alguspunkt on 1:17 (1 gramm kohvi 17 grammi vee kohta). Kofeiinivaba või vanema kohvi puhul võite suhteks seada 1:15.
  • JahvatusasteAlusta suhkruga sarnase jämedusega ja kohanda vastavalt tulemustele.
  • Vee temperatuurEnamiku kohviubade jaoks on optimaalne temperatuur 90–95 °C. Tumeda rösti või kofeiinivaba kohvi puhul võite temperatuuri langetada 85 °C-ni.
  • ÕitsevVala vette kolm korda rohkem kohvi ja lase sel 30–45 sekundit tõmmata, et eraldada süsihappegaasi ja kohvikiht küllastuks.

See retsept on aluseks. Selle põhjal saate aja jooksul maitset parandada väikeste muudatustega.

Peamised muutujad, mida tuleb mõista

Jahvatusaste

  • Jämedam jahvataminePikem kokkupuuteaeg ja väiksem kibeduse oht. Ideaalne pour-over kui V60.
  • Peenem jahvatamineLühem kokkupuuteaeg, kuid üleekstraktimise oht. Kasutatakse espresso.

Vee ja keedunõude suhe

  • 1:15Tugevam ja täidlasem.
  • 1:17Kergem ja õrnem.
  • Kohanda vastavalt eelistustele ja kohviubade arvule.

1:15 viitab jahvatatud kohvi ja vee suhtele, mis tähendab, et iga grammi kohvi kohta lisatakse 15 grammi vett.

Vee temperatuur

  • Kõrgemad temperatuurid (kuni 95 °C) ekstraheerivad kiiremini, kuid võivad kibedust esile tõsta.
  • Madalamad temperatuurid (85–90 °C) annavad mahedama ja magusama maitsega kohvi.

Agitatsioon (manuaalne liikumine)

  • Liigne segamine võib tekitada soovimatut kibedust, vabastades väikeseid osakesi (peeneid osi).
  • Kohvikihi ühtlustamiseks võib piisata kergest ringjast liigutusest lusikaga või lihtsalt kohvimasina raputamisest.

Vähenda keerukust: keskendu suurtele muutujatele

Kohvimaailm võib arutelude tõttu keeruline tunduda kohta veekeemia, edasijõudnutele lihvimismasinad ja spetsiaalsed filtrid. Aga hea kohvi nautimiseks pole seda kõike vaja. Keskendu põhiteguritele:

  • VesiMaitset mõjutavate lisandite eemaldamiseks kasutage filtreeritud vett.
  • OadVärskelt röstitud kohvioad annavad alati parema tulemuse.
  • VarustusLihtne käsitsi pruulimismasin ja ühtlase jahvatusega veski on väga head valikud.

Lihtsustage ja kohandage oma protsessi

Eesmärk ei ole iga kord „täiuslikku“ tassi kohvi valmistada, vaid leida protsess, mis sobib teie maitse ja igapäevaeluga. Alustage lihtsast retseptist, mõistke olulisi muutujaid ja kohandage järk-järgult:

  1. Alusta jahvatussuurusest ja vee suhtest.
  2. Reguleerige temperatuuri astmeliselt kohta 3–5 °C.
  3. Mängi õitsemisaja ja valamistehnikaga, et leida tasakaal.

Pea meeles: tass kohvi, mis on 80% nii hea kui selle maksimaalne potentsiaal, võib ikkagi olla suurepärane tass!

Lõppsõnad: kohvinauding on tähtsam kui täiuslikkus

Kohv on lõbus ja lõputu teekond. On okei mitte kõike teada. On okei mitte omada uusimat varustust. Ja on okei lihtsalt nautida tassi kohvi ilma seda analüüsimata.

Seega, kui järgmine kord kohvi valmistad, pane mängima hea muusika, lõdvestu ja naudi protsessi. Ja pea meeles: parim tass kohvi on see, mis teeb sind õnnelikuks.

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Back to top
Liquid error (layout/theme line 407): Could not find asset snippets/navidium-scripts.liquid