Mine sisu juurde
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

Espresso 101: Õpi espresso aluseid

Mis on Espresso?

Espresso on kohvi valmistamise meetodi tüüp. Espresso ei ole spetsiifilised kohvioad või röstitüübid. See, mis eristab espresso teistest valmistamismeetoditest, on rõhk. espresso valmistamiseks surutakse kuum vesi läbi kompaktse peeneks jahvatatud kohvi kõrge rõhu all. Tavaliselt vahemikus 6 kuni 9 baari. Kuna kohvi valmistatakse nii kõrgel temperatuuril, tõmmatakse kõik looduslikud aroomid ja gaasid kohvist kiiresti ja tõhusalt välja. Tulemuseks on kontsentreeritud väike kohvijook, millel on väga keeruline maitse ja aroomirikas pealmine kiht, mida nimetatakse ka cremaks. 
Espresso sisaldab rohkem kofeiini ml kohta võrreldes filterkohviga. Üks tass tavalist filterkohvi, mis on 15cl, sisaldab umbes 70mg kofeiini, samas kui topelt espresso 36mg kohta sisaldab umbes 150mg kofeiini. 

Nii et mis on crema?

Crema on espresso pealmine vahukiht ja see on oluline ja ainulaadne omadus espressovalmistamisel. Crema tekib tänu sellele, et kohvis on süsinikdioksiidi, mis vabastatakse kõrge valmistamisrõhu tõttu. Süsinikdioksiidi gaas tekib röstimisprotsessi käigus. Isegi kui kohta espresso on õigesti valmistatud, võib crema kogus varieeruda erinevate tegurite tõttu, nagu röstimisprofiil ja ubade tüüp. Üldiselt kipuvad Arabica oad andma vähem cremat võrreldes Robusta kohvioadega. Samuti annavad heledalt röstitud oad vähem cremat kui keskmiselt ja tumedalt röstitud oad. Crema värv näitab ka, kui tugevat kofeiini sisaldust sinu espresso on. Seega, mida tumedam värv, seda kõrgem kofeiinisisaldus on sinu espresso. 

Kuidas ma joon espresso?

Espresso iseloomustab sageli mõru või hapu järelmaitse. Kuid sõltuvalt ubade valikust võid saada fantastilisi espresso, mis ei oma mõru ega haput järelmaitset, vaid keerulisi maitseid, nagu näiteks puuviljad, magusus, šokolaad ja pähklid. Võrreldes tavalise filterkohviga tajutakse espresso palju tugevamana, kuna kohvijook on palju väiksem, kuid on kontsentreeritum. Seega on espresso pähklikoores kompressitud variant filterkohvist. Kellegi jaoks, kes ei ole harjunud jooma puhast espresso on maitseelamus võib olla ülekaalukas. Nautida keerulisi maitseid, mida espresso pakub, võtab aega, kuid on väga tasuv, kui oled oma maitsemeeli arendanud ja täiendavalt lihvinud. 
Espresso saab kombineerida kuuma veega, mida nimetatakse americano'ks ja see on jook, mis sarnaneb kõige rohkem filterkohviga. Lisades vahustatud piima espresso-le, saad erinevaid kohvijookide variante, nagu latte, cappuccino, macchiato ja nii edasi. On palju erinevaid retsepte külmade ja magusate kohvijookide kohta kuni väikeste jookideni, nagu näiteks Cortado. 

Kuidas ma valmistan espresso?

Espresso valmistatakse espressomasina poolt mis suudab läbi suruda kompaktset peenelt jahvatatud kohvi 9 baarise rõhu all. Et saavutada hästi tasakaalustatud espresso, on mõned olulised osad. Üldiselt öeldakse, et jahvatatud kohvi ja espresso mahu suhe peaks olema 1:2. Seega, kui jahvatate 18g kohvi, peaksite sihtima umbes 36g espresso ning selle koguse saavutamiseks kuluv aeg peaks olema 25 kuni 30 sekundit. Seejärel saab retsepti alati täiustada, suurendades või vähendades teatud parameetreid. Kindlat retsepti või reeglit ei ole, kuid see on alguseks, et alustada ja saavutada hea tulemus. 
vanem postitus
Uuemad postitused

Ostukorv

Teie ostukorv on hetkel tühi

Osta nüüd