Espressomasinate tüübid, millest pead teadma!
Jun 17, 2022
E61 pruulimispea
E61 on nimi espressomasinale, mis tuli turule 1961. aastal Itaalia ettevõtte Faema poolt. See masin algatas uue ajastu espressomasinate seas. E61 ei olnud mitte ainult esimene masin, millel oli soojusvaheti, mis tähendas, et värsket vett kasutati espresso valmistamiseks, selle asemel et kasutada pannivee. See oli samuti esimene, mis integreeris pumba rõhu tekitamiseks, selle asemel et kasutada käsitsi juhitavat kangi. E61 on legendaarne oma pruulimisgrupi poolest, mis kaalub 4 kuni 5 kg. E61 on valmistatud solid brassist. Thermosyphon-süsteem ringluses pidevalt kuuma vett pruulimisgrupis, hoides seda pidevalt soojana ja pakkudes stabiilset temperatuuri. E61 pruulimisgrupi tähendus on mehhanism pruulimispead, mis võimaldab küllastada pucki enne pruulimist. Selle eelinfusiooniprotsessi käigus suunatakse pruulimisvesi aeglaselt ja mõõduka rõhu all portafiltrisse. Kõik see reguleeritakse pruulimispea eelinfusioonitsilindri kaudu, mis võimaldab rõhul aeglaselt tõusta. Tulemuseks on täiuslik espresso.
Kaksikpott
Kaksikpottidega masinal on keetja, mida kasutatakse kohvi pruulimiseks, ja teine, mis on mõeldud auru ja kuuma vee väljatõmbamiseks. Mõlemad potid on omavahel sõltumatud ja PID abil igaühes saab potide temperatuure eraldi reguleerida. Pruulimiskeedukann on tavaliselt väiksem kui kuuma vee ja auru keetja. Aur- ja kuumaveepoti suurem suurus on tingitud sellest, et sisu tarbitakse palju kiiremini kui pruulimiskeedukannas, kuna auru poti temperatuur on palju kõrgem. Kaksikpottidega espressomasin on temperatuuristabiilsem võrreldes soojusvahetiga espressomasinaga, kuna saate reguleerida kahte potti eraldi.
Pluss: Saate samal ajal vahustada piima ja pruulida. Teil on täielik kontroll pruulimistemperatuuri ja auru temperatuuri üle eraldi PID abil. Suudab toota suuremat kohvimahtu võrreldes soojusvahetiga.
Miinus: Kallim kui soojusvaheti
Soovitatav espressomasin: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto
Soojuse vaheti
Espressomasin soojusvaheti tähendab, et tal on kaks veeringlus süsteemi. Kuna pott ei ole täielikult veega täidetud, võib auru tekkida poti ülaosas. Pruulimise ajal ringlustab masin värsket vett suurest potist, kus see kuumutatakse optimaalse pruulimistemperatuurini ja suunatakse seejärel pruulimisgruppi ja alla kohvipucki. Seega kasutatakse alati värsket vett espresso pruulimiseks. Kuna E61 grupp ringlustab pidevalt pruulimisvett pruulimispeas, saate väga temperatuuristabiilset pruulimisvett. Piima vahustamisel vabastatakse aur, mis on varem olnud poti ülaosas, ja taastatakse aururõhk
Pluss: Odavam kui kaksikpottidega espressomasinad ja suudab samal ajal vahustada piima ja pruulida.
Miinus: Vähem kontrolli pruulimistemperatuuri üle (välja arvatud PID soojusvaheti) ja enne iga pruulimist on vajalik teha nn "Cooling flush".
Soovitatavad espressomasinad: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500
Dipper süsteem
Käsi-kangiga espressomasin on see, mis teeb sinust tõelise professionaali.
Suurim erinevus teiste tavaliste espressomasinate vahel on ise brew grupp koos käsi-kangiga, mida tuntakse ka kui ”Boston lever group”.
Dipper süsteem on ainulaadne viis espresso valmistamiseks. Käsi-kangi alla tõmbamine käivitab eelinfusiooni, kus see tutvustab pruulimisvett madalal pruulimisrõhul, et aeglaselt ja ühtlaselt küllastada pucki. Kuum vesi pannist voolab massiivsesse brew gruppi ja jahutab õigesse temperatuurini. kohta kui sa vabastad kangi ja lased selle tagasi oma algsesse asendisse, sulgub veevool ja vedru koos kolviga tõuseb aeglaselt 9-10 baari pruulimisrõhule ning seejärel aeglaselt alandab pruulimisrõhku kogu tsükli lõpus. See annab boston käsi-kangiga espressomasinatele ainulaadse espressomaitse, mis tundub enamasti pehmem ja magusam, kuna see alandab pruulimisrõhku pruulimise lõpus.
Eelis: Loob espresso nagu ükski teine espressomasin ei saa anda. Pakub ainulaadset pruulimiskogemust.
Puudus: Kuna sellel on pikk kang, võtab espressomasin üsna palju ruumi. See maksab rohkem võrreldes soojusvaheti ja mõne topeltkeeduga.
Soovitatav espressomasin: Profitec Pro 800
Espressomasinad vibratsioonipumbaga
Vibratsioonipump lansseeriti 70-ndate alguses Ulka Co. poolt.
Kuna see oli odavam kui teised pumbad, tegi see espressomasinad koduseks kasutamiseks palju taskukohasemaks. Vibratsioonipump töötab 15 baari, mida saab vähendada 9-10 baari vahemikku abiga laienemisventiiliga.
Rõhk koguneb kohvipucki takistuse abil. Seetõttu on väga oluline leida ideaalne jahvatus ja kasutada õiget kohvi kogust portafiltres. kohta kui mõni neist parameetritest ei ole õigesti saavutatud, ei saavutata õiget rõhku.
Kuna vibratsioonipump vibreerib käivitamisel palju, tekitab see üsna palju müra ja seetõttu on tootjad isoleerinud kogu masina korpuse. Vibratsioonipumba eelis on see, et see on lihtne ja odav parandada. Puuduseks on see, et vibratsioonipumbaga espressomasinad ei saa otse veetootega ühendada.
Espressomasinad pöördpumbaga
Pöördpump on suurem ja raskem kui vibratsioonipump ning omab rohkem võimu. See suudab anda mitmele pruulimisgrupile ühtlast rõhku ja kasutatakse enamasti kommertsespressomasinates. Sellel on pikem eluiga, kuid see on kallim ja raskem parandada.
Üks ainulaadne aspekt pöördpumba puhul on see, et see on peaaegu vaikne, mida paljud hindavad. Pöördpumbaga espressomasinad saavad ka otse veetootega ühendada.