Espressomasinate tüübid, mida pead teadma!
Jun 17, 2022
E61 sillapea
E61 on Itaalia ettevõtte Faema 1961. aastal turule toodud espressomasina nimi. See masin juhatas sisse espressomasinate uue ajastu. E61 polnud mitte ainult esimene soojusvahetiga masin, mis tähendas, et kohvi valmistamiseks kasutati värsket vett... espresso katlavee asemel. See oli ka esimene, mis integreeris rõhu tekitamiseks pumba käsitsi juhitava kangi asemel. E61 on legendaarne oma 4–5 kg kaaluva pruulimisüksuse poolest. E61 on valmistatud massiivsest messingist. Termosüfoni süsteem tsirkuleerib pidevalt kuuma vett läbi pruulimisüksuse, hoides seda pidevalt soojana ja tagades stabiilse temperatuuri. E61 pruulimisüksuse olulisus seisneb pruulimispeas olevas mehhanismis, mis võimaldab kannul enne pruulimist küllastuda. Selle eelinfusiooniprotsessi käigus juhitakse pruulimisvesi aeglaselt ja vähendatud rõhu all portafiltrisse. Kõike seda reguleerib pruulimispeas olev eelinfusiooni silinder, mis võimaldab rõhul aeglaselt tõusta. Tulemuseks on täiuslik... espresso.

Topeltkatel
Topeltboileriga masinal on üks boiler kohvi valmistamiseks ja teine auru ja kuuma vee eraldamiseks. Mõlemad boilerid on teineteisest sõltumatud ja iga boileri PID-i abil saab boilerite temperatuuri eraldi reguleerida. Keeduboiler on tavaliselt väiksem kui kuuma vee ja auru boiler. Auru- ja kuumaveeboileri suurus tuleneb asjaolust, et sisu tarbitakse palju kiiremini kui keeduboileris, kuna auruboileri temperatuur on palju kõrgem. Topeltboileriga espressomasin on temperatuuri suhtes stabiilsem võrreldes soojusvahetiga espressomasinaga, kuna kahte boilerit saab eraldi reguleerida.
Eelis: Saab samaaegselt nii piima vahustada kui ka kohvi valmistada. PID-i abil on teil täielik kontroll keetmistemperatuuri ja auru temperatuuri üle eraldi. Võrreldes soojusvahetiga suudab toota suurema koguse kohvi.
Puudus: Soojusvahetist kallim
Soovitatav espressomasin: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Soojusvaheti
Soojusvahetiga espressomasinal on kaks veeringlussüsteemi. Kuna boiler ei ole veega täielikult täidetud, võib boileri ülaosas tekkida aur. Pruulimise ajal tsirkuleerib masin värsket vett läbi suure boileri, kus see kuumutatakse optimaalse keetmistemperatuurini ja seejärel juhitakse pruulimisseadmesse ja sealt alla kohvikannu. See tähendab, et pruulimiseks kasutatakse alati värsket vett. espresso. Kuna E61 grupp ringleb pidevalt pruulimisvett läbi pruulimispea, saadakse väga temperatuuristabiilne pruulimisvesi. Piima vahustamisel vabaneb boileri ülemises osas olnud aur ja aururõhk tõuseb uuesti.
Eelis: Odavam kui topeltboileriga espressomasinad ning suudab korraga nii piima vahustada kui ka kohvi valmistada.
Puudus: Vähem kontrolli pruulimistemperatuuri üle (välja arvatud PID-süsteemiga soojusvahetite puhul) ja vajadus enne iga pruulimist teostada nn jahutusloputus.
Soovitatavad espressomasinad: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Dipperi süsteem
Käsihoovaga espressomasin teeb sinust tõelise professionaali.
Suurim erinevus teiste tavaliste espressomasinate vahel on käsitsi liigutatava kangiga keedugrupp ise, mida nimetatakse ka „Bostoni kangigrupiks“.
Dipperi süsteem on ainulaadne viis pruulimiseks espresso. Käsihoova allapoole tõmmates algab eelinfusioon, mille käigus juhitakse madala rõhu all keeduvett sisse, et kohvipaks aeglaselt ja ühtlaselt küllastuks. Boilerist tulev kuum vesi voolab massiivsesse keedumoodulisse ja jahutatakse õige temperatuurini. kohta Kui hoova vabastate ja lasete sellel algasendisse naasta, sulgub veevool ja kolviga vedru tõstab aeglaselt rõhu 9–10 baarini ning langetab seejärel kogu tsükli lõpus aeglaselt rõhku. See annab Bostoni käsihoovaga espressomasinatele ainulaadse espressomaitse, mida tajutakse sageli sujuvama ja magusamana, kuna see langetab rõhku keetmise lõpus.
Eelis: Loob espresso mida ükski teine espressomasin pakkuda ei suuda. Pakub ainulaadset pruulimiskogemust.
Puudus: Kuna espressomasinal on pikk kang, võtab see üsna palju ruumi. See on kallim võrreldes soojusvaheti ja mõnede topeltboileritega.
Soovitatav espressomasin: Profitec Pro 800

Vibratsioonipumbaga espressomasinad
Vibratsioonipumba tõi turule 70ndate alguses ettevõte Ulka Co.
Kuna see oli teistest pumpadest odavam, muutis see kodused espressomasinad palju taskukohasemaks. Vibratsioonipumba väljundrõhk on 15 baari, mida saab paisuventiili abil vähendada 9–10 baarini.
Rõhk tekib kohvipaki takistuse abil, seega on väga oluline leida ideaalne jahvatus ja kasutada portafiltris õiget kogust kohvi. kohta Kui mõni neist parameetritest on vale, siis õiget rõhku ei saavutata.
Kuna vibratsioonipump aktiveerimise ajal palju võngub, tekitab see üsna palju müra, mistõttu on tootjad kogu masina korpuse isoleerinud. Vibratsioonipumba eeliseks on see, et seda on lihtne ja odav parandada. Puuduseks on see, et vibratsioonipumbaga espressomasinaid ei saa otse veeallikaga ühendada.

Espressomasinad pöördpumbaga
Pöördpumbad on vibratsioonipumpadest suuremad ja raskemad ning neil on suurem võimsus. Need suudavad pakkuda ühtlast rõhku mitmele pruulimisüksusele ja neid kasutatakse kõige sagedamini kommertslikes espressomasinates. Neil on pikem eluiga, kuid need on kallimad ja keerulisemad parandada.
Pöördpumba ainulaadne omadus on selle peaaegu hääletu olemus, mida paljud inimesed hindavad. Pöördpumbaga espressomasinaid saab ühendada ka otse veeallikaga.
