Mine sisu juurde
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso ja selle silla suhe: Miks see nii oluline on!

Sissejuhatus

Üks olulisi osi espressomasina valmistamisel on jahvatatud kohvi ja saadud mahu suhe, st vee kogus, mida kasutatakse valmistamisel. Mis on topeltshot? Kas kogus mängib rolli? Mida tähendab Ristretto või Lungo? Miks valida üks teise asemel? Mis vahe on maitses? Kõik need küsimused on seotud valmistamissuhetega. Selles artiklis arutame jahvatatud kohvi ja vee koguse suhet ning kuidas see võib mõjutada maitset ja tulemust. Inglise autor, barista, röstikoja omanik ja 2007. aasta World Barista meistrivõistluste võitja, espressomasina valmistamise silmapaistev tegelane, James Hoffmann, on oma Youtube'i videos üksikasjalikult selgitanud kohta valmistamissuhteid: 

Koguse kaalumine mahu vs. kaalu järgi

Varem on espresso alati mõõdetud mahus, kus üksik espresso shot oli umbes 30ml ja topeltespresso kahekordne, umbes 60ml. Kuid see mõõtmistüüp ei ole piisavalt täpne, et mõista, kui hea või halb tulemus oli. Kuna maht ei saa näidata kohta tulemust 60ml espresso puhul, mis pärineb 18g jahvatatud kohvist või 20g jahvatatud kohvist. Mis on suur erinevus. 

Veel üks põhjus, miks kaaluda espresso kogust mahus, on see, et selle mõõtmistüübiga on peaaegu kohtavõimatu saada sama tulemust. Aja jooksul kohv vananeb ja seetõttu väheneb ubades süsinikdioksiidi kogus. See omakorda viib selleni, et espresso shot'i peal tekib vähem kreemi. Vähem kreemi tähendab, et kuigi maht on sama 60ml, võib kaal erineda, sest mida rohkem kreemi, seda kergem ja vastupidi kohta väiksema kreemi korral. 

Suhe kaalu järgi

Kuna on oluline mõõta espresso kogust kaalu järgi, lähtudes valmistamisel kasutatud jahvatatud kohvi kogusest kaalu järgi. Jahvatatud kohvi kaalu ja valmistatud espresso kaalu kaalumisel saab täpse suhte jahvatatud kohvi ja vee koguse vahel. Valmistamissuhe on vajalik ja oluline, et saada sama tulemus tass pärast tassi ning kasulik tööriist espressomasina seadistamiseks vastavalt ubadele. 

Miks on suhe nii oluline?

Spetsiifilise suhtega valmistades saad sama tulemuse. Mitte ainult, et suudad taastada sama espresso, see on oluline tegur, et hoida silma peal, kui palju kohvist ekstraheeritakse. Mida rohkem vett kasutatakse valmistamisel, seda rohkem ekstraheeritakse ja seetõttu väheneb kohvijoogi tugevus ning jook on lahjem. Seega, õige suhte leidmisel saad tasakaalustatud espresso, mis ei ole ei hapu ega mõru. 

Kõige tavalisemad suhted ja nende tähendus

Kohvikutes leiduvad kõige tavalisemad kohvi valmistamise suhted on Ristretto, Espresso ja Lungo. Ristretto tähendab itaalia keeles piiratud ja seda valmistatakse tavaliselt suhtes 1:1 kuni 1:1,5. Traditsiooniline espresso valmistatakse tavaliselt suhtes 1:2 kuni 1:2,5 ja Lungo 1:3. 

Ära unusta, et need suhted ei ole kivisse raiutud reeglid, vaid lihtsad juhised. Üldiselt alustatakse nende juhistega valmistamisel ja seejärel katsetatakse, kuni leitakse endale sobiv suhe. 

vanem postitus
Uuemad postitused

Ostukorv

Teie ostukorv on hetkel tühi

Osta nüüd